Studeni 2022. godine bit će upisan u stranice povijesti zadarskog sporta kao mjesec u kojem je osnovan prvi mačevalački kub u Zadru. Te stranice za ovaj su olimpijski sport bile više od pola stoljeća prazne, a ranije su se spominjale tek neke neostvarene inicijative iz 70-ih te talijanska društva između dva svjetska rata, sve dok se u Zadar s mačem nije vratio diplomirani profesor kineziologije Roko Mandić. Njegove borilačke vještine javnosti su već dobre poznate, kao i Hrvatskom mačevalačkom savezu kojeg je predstavljao i u SAD-u.

– Kao trener u HMS-u išao sam na razne edukacije i tečajeve diljem svijeta i već tada sam razmišljao o tome da otvorim klub u Zadru. Nakon tri godine provedene u Zagrebu, odlučio sam se vratiti u Zadar i ostvariti tu ideju, no ubrzo je uslijedila pandemija koronavirusa koja je stavila sve na čekanje, ispričao nam je Mandić.

Kada je pandemija konačno popustila, Mandić je uz pomoć prijatelja, Marka Selina koji je upisan kao tajnik kluba, Bruna Grancarića kao ovjerovitelja zapisnika te Katarine Rančić koja je izradila logo kluba, osnovao „Athos”, simbolično nazvan po imenu jednog od trojice mušketira.

Izvor: 057info

X
X