Pred hrvatskom odbojkom jedno je od najaktivnijih ljeta u povijesti. Obje naše seniorske reprezentacije plasirale su se na europska prvenstva, a žene će pritom igrati na domaćem terenu, nadajmo se i pred publikom. Zadar je, naime, od 18. kolovoza domaćin jedne od četiriju skupina, uz Beograd (Srbija), Plovdiv (Bugarska) i Cluj-Napocu (Rumunjska), a kad djevojke završe svoj posao, na scenu stupaju njihovi muški kolege koje europska iskušenja očekuju početkom rujna. Njihova se skupina igra u Tallinnu (Estonija), a domaćini EP-a su i Poljska, Češka i Finska.

Posla je puno, nije lako sve držati pod kontrolom, ali Hrvatski odbojkaški savez dobro pliva u svemu tome, a jedna od ključnih osoba u toj priči je direktorica Valentina Bifflin s kojom smo razgovarali o predstojećim organizacijskim izazovima, očekivanjima od ovog ljeta, ali i planovima za daljnji razvoj odbojke.

Kako teku pripreme za Europsko prvenstvo u Zadru, odvija li se zasad sve prema planu?

– Sve je kako treba biti. Organizacijske aktivnosti su u završnoj fazi, sve planirane ciljeve do ove faze smo realizirali u potpunosti. Preostaju još samo detalji, ali imamo uigranu ekipu i odličnu podršku Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog olimpijskog odbora i svih partnera iz Zadra, pa ne sumnjamo da će i samo natjecanje proći besprijekorno. Govorimo o najprestižnijem europskom natjecanju, na kojem nema improvizacije i ništa se ne smije prepustiti slučaju, pogotovo u ovom neobičnom vremenu, punom izazova za organizatore.

Kakvi su zahtjevi CEV-a prema HOS-u s obzirom da se radi o najvišoj razini natjecanja; postavljaju li posebne uvjete oko smještaja, terena, dvorane…?

– Uvjeti su izuzetno zahtjevni jer se radi o najprestižnijem europskom natjecanju, ali mi smo spremni i ništa nam nije problem. HOS je na međunarodnoj odbojkaškoj sceni poznat kao odličan organizator i izvrstan domaćin pa svi uvijek rado dolaze u Hrvatsku. Svi su u Europi oduševljeno primili vijest da će Hrvatska biti domaćin jedne skupine i već su se na sastanku Skupštine u Beču u šali “borili” tko će doći u Zadar. HOS je posljednji put bio domaćin EP-a za žene 2005. godine kada smo u organizaciji bili prepušteni sami sebi, ali naš model je još dugo vremena nakon toga bio standard organizacije CEV natjecanja. Danas je CEV taj koji je preuzeo ključnu ulogu u organizaciji i situacija je do te mjere drugačija da se ponekad osjećamo kao gosti u vlastitoj kući. Produkcija je podignuta na neviđenu razinu. Ali to i jest poanta. Nikada se ne treba zadovoljavati osrednjim rezultatima. Uvijek treba težiti izvrsnosti, a Hrvati su poznati po tome i sigurna sam da će i ovaj puta pružiti superiorno organizirano natjecanje i vrhunski spektakl.

Kako je Zadar između svih hrvatskih gradova izabran da postane na neki način centar hrvatske odbojke, a onda i domaćin skupine EP-a? Jeste li zadovoljni svime što tamo dobivate posljednjih mjeseci?

– Sport i turizam su usko povezane i srodne grane gospodarstva. Od 2017. godine do danas razna smo natjecanja organizirali u Rovinju, Osijeku, Splitu, Varaždinu i Zagrebu, vodeći računa o širenju svijesti o odbojci, pružanju podrške i pomoći lokalnim klubovima, ali i o potrazi za destinacijom koja će u potpunosti zadovoljiti sve potrebe organizacija velikih natjecanja. Iako Hrvatska obiluje destinacijama koje pružaju odlične sadržaje, do Zadra nismo pronašli onu koja je objedinila sve naše potrebe. Zadar je idealan spoj odgovarajućih kategorija smještaja i smještajnih kapaciteta, izvrsne prometne povezanosti, odlične pozicije za dolazak domaćih klubova i međunarodnih ekipa, fantastične infrastrukture, a što je najvažnije, ovdje smo pronašli i bezuvjetnu podršku lokalnih vlasti i sportskih djelatnika, dvorane, lokalnih gospodarstvenika i hotelskih kuća.

Kakav rezultat očekujete na EP-u, i od ženske i od muške reprezentacije?

– Svjesni smo da nas sve kao navijače ne zadovoljava ništa manje od medalje. I to je sasvim u redu. Ipak, trebamo biti svjesni da je odbojka rijetko konkurentan sport i probiti se u vrh nije nimalo lako. Europa je tu posebno jaka. Nije to alibi, nego realnost. I zato je sam plasman muške reprezentacije na EP poseban uspjeh. Sve što je muška reprezentacija ove godine postigla, moram priznati, iznad je naših očekivanja. Žene su druga priča, svi se nadamo ozbiljnijem iskoraku. Iako je naš očekivani cilj četvrtfinale, realni cilj je ući u 24 reprezentacije na svjetskoj rang ljestvici, čime će se izboriti plasman na SP sljedeće godine. Ne smijemo ovdje propustiti spomenuti i uspjeh naše U16 ženske reprezentacije, koja je kroz kvalifikacije također izborila plasman na EP u srpnju ove godine.

HOS je zadnjih godina krenuo u organizaciju raznih međunarodnih natjecanja, od juniorskih do seniorskih, kakva konkretnu dobrobit očekujete od toga?

– Definirali smo nekoliko ključnih ciljeva u okviru sljedećeg mandatnog razdoblja, od rezultatskih, razvojnih, organizacijskih i financijskih, do promocije i popularizacije sporta. Svjesni smo da je odbojka dugo bila na marginama i za veće iskorake je potrebno vrijeme ozbiljnog i sustavnog rada. Organizacijom natjecanja obuhvaćamo aktivnosti realizacije najvećeg broja ciljeva – omogućavamo našim ekipama nastupe na međunarodnim natjecanjima, mlađi stječu iskustvo ozbiljnih utakmica dok seniori čvrsto kroče prema vrhu. Domaćinstvima smo prisutniji u medijima i među domaćom publikom što uvelike pridonosi popularizaciji odbojke i privlačenju mladih.

Kakvo je danas financijsko poslovanje HOS-a? Dugo godina je bilo problema s novcem i dugovanjima, kakvo je sada stanje?

– Financijsko poslovanje je u potpunosti stabilizirano. Protekle četiri godine radili smo na otplaćivanju naslijeđenih dugova i restrukturiranju poslovanja. Iako u odnosu na brojne druge saveze u Hrvatskoj, kao i naše kolege u inozemstvu, poslujemo i dalje u skromnim okvirima, postali smo pouzdan partner i po rezultatima poslovanja smo među uspješnijima u zemlji. Odmaknuli smo se od standardiziranog pristupa financiranja sportskih organizacija i okrenuli prema alternativnim izvorima – EU projektima, međunarodnim partnerstvima i organizaciji međunarodnih natjecanja. Ne lovimo sponzore “za rukav” radi kratkoročnog financiranja, već težimo realizaciji dugoročnih partnerstava koja se temelje na društveno odgovornom poslovanju, zajedničkoj realizaciji ciljeva i građenju bolje budućnosti za naše sportaše. Ovo baš nije svakodnevni pristup, ali duboko smo uvjereni u njegov uspjeh, koji se već i nazire. Činjenica da smo kroz moju poziciju u financijskim komisijama Europske i Svjetske odbojkaške federacije zastupljeni u vrhu međunarodnih organizacija, daje za naslutiti da su i svjetski čelnici prepoznali da u maloj Hrvatskoj radimo nešto dobro. Sport na međunarodnoj sceni već dugo vremena nije amaterizam nego ozbiljan biznis. Što prije mu pristupimo na način kako se vodi realan sektor, prije ćemo moći realizirati ozbiljnije investicije u trenere i najmlađe sportaše.

Je li skupo imati strane izbornike, Emanuelea Zaninija (odbojkaši) i Danielea Santarellija (odbojkašice), posebno kad se uzme u obzir da su talijanski stručnjaci na cijeni?

– “Skupo” je relativan pojam. Ono što je nama puno, nekom drugome je sitnica, ali i obrnuto. HOS je, u skladu sa svojom filozofijom, dogovorio suradnju s izbornicima temeljenu na zajedničkoj realizaciji ciljeva i unapređenju hrvatske odbojke, prije nego na financijskoj vrijednosti ugovora. Zato smo presretni što smo u našim izbornicima pronašli istomišljenike i zaljubljenike u odbojku prije nego “trenere na tarifu” i nije nam teško omogućiti im sve što traže. Oni su svjesni naših mogućnosti i iako imaju veliko pokriće, ne ponašaju se kao zvijezde, veliki su radnici, a istovremeno i vrlo skromni. Ono što je za hrvatsku odbojku najvažnije, žele dijeliti svoje znanje s našim trenerima i stvoriti novu generaciju domaćih stručnjaka i to je ključ uspjeha. Santarelli je aktualni klupski prvak svijeta i Europe. Mogao je graditi karijeru s odbojkaškim velesilama, ali odlučio se za Hrvatsku jer ovdje ima potpuno drugačiju priču. Pred nama je EP, nakon čega slijede novi ugovori. Nadamo se nastavku suradnje, ali o tome možemo na jesen.

OKVIRI:

Dječacima odbojka nije prvi izbor, ali nastojat ćemo to promijeniti

Imate li plan za podizanje popularnosti odbojke? Pretpostavljamo da tu postoji veći problem s privlačenjem dečki u odbojku?

– U ženskoj konkurenciji nemamo problema, jer odbojka je daleko najmasovnije zastupljen ekipni sport kod djevojčica. Dugi niz godina odbojka je prvi izbor kod ženske populacije. Dječaci su druga priča i dobro ste prepoznali ovo pitanje, koje je prisutno ne samo u Hrvatskoj već i u Europi i svijetu. Velika je konkurencija u momčadskim sportovima, pa se za odbojku rijetki odlučuju u prvom izboru. Tu smo na začelju, iza nogometa, rukometa, košarke… Ipak, niti tu nećemo posustati, već dapače, ustrajno raditi s onim što imamo, podizati kvalitetu igre i kroz uspjehe reprezentacija pokušati pridobiti veći broj muške populacije. Strateški razvojni plan je u izradi, trebao bi se finalizirati do kraja godine, a onda će kroz kvalitetu doći i kvantiteta

Sustav za prodaju ulaznica je spreman, sad čekamo Stožer.

Kakve su šanse da budu dozvoljeni gledatelji u dvorani tijekom EP-a? O čemu to prvenstveno ovisi?

– Postoji niz neslužbenih informacija, ali o tome ne bih špekulirala. Naravno da nam je cilj da Hrvatsku bodri domaća publika i da javnosti konačno približimo svu dinamiku i atraktivnost odbojke. To i jest smisao domaćinstva. Ipak, prioritet je zaštita zdravlja svih sudionika te prevencija širenja zaraze, pa ćemo se voditi preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite. Pratimo razvoj situacije i s nestrpljenjem iščekujemo konačnu odluku. Sustav prodaje ulaznica je spreman i na jedan naš klik gledatelji će moći doći do ulaznica ako epidemiološke mjere to dozvole. Vjerujemo u pozitivan ishod, jer sve ostale zemlje domaćini imaju dozvolu prisutnosti gledatelja.

Planiramo Nacionalni razvojni centar, uvođenje odbojke u škole…

Koji su glavni ciljevi HOS-a za nadolazeće godine? Jesu li u planu i daljnje kandidature za međunarodna natjecanja?

– Puno je stvari koje bismo željeli napraviti. Imamo velike planove. Od Nacionalnog razvojnog centra, koji je zbog pandemije zastao u realizaciji, pokretanja razvojnog nacionalnog tima reprezentacija u mlađim kategorijama, posebnih edukacijskih programa za trenere i stručne osobe u klubovima, razvoj programa dualnih karijera naših odbojkaša, nastavak projekta uvođenja odbojke u osnovne škole, unapređenje domaćih natjecanja, podizanje kvalitete Superlige, a prije svega stabilizacija i unapređenje rada u klubovima. Daljnje kandidature su, naravno, dio ovog procesa, jer bez stalne prisutnosti u javnosti, među domaćom publikom i mladim sportašima, nema prave popularizacije sporta.

IZVOR: SPORTSKE NOVOSTI

X
X