Od nedjelje 25. travnja hrvatska muška odbojkaška reprezentacija okupila se u Zadru, gdje će se pripremati za dva najvažnija događaja ove godine, dva kvalifikacijska turnira za odlazak na Europsko prvenstvo početkom rujna.

Prvi je turnir na rasporedu od 7. do 9. svibnja u Zadru, a u našoj skupini A tu su još Nizozemska i Švedska.  Drugi se turnir igra tjedan dana kasnije u Apeldoornu, od 14.-16. svibnja. Prvak skupine stječe pravo direktnog plasmana na Europsko prvenstvo, a ta mogućnost postoji još i za pet najboljih drugoplasiranih iz sedam skupina, s time da su Španjolska i Sjeverna Makedonija već izborili EP.

Hrvatska se reprezentacija do sada tri puta uspjela kvalificirati na EP, a ova generacija koju sada predvodi izbornik Emanuele Zanini željela bi svakako ući u krug 24 najbolje selekcije Starog kontinenta. Nažalost, izbornik Zanini do četvrtka neće moći biti sa svojim izabranicima, jer kao trener zagrebačke Mladosti u srijedu igra posljednju utakmicu finala doigravanja za prvaka Hrvatske, pa će tih nekoliko dana treninge voditi njegov prvi asistent Tomislav Ćošković s ostatkom stručnog stožera.

Izbornik Emanuele Zanini će pred početak priprema reći:

–  Tri su mi stvari jako važne. Kao prvo, da se u Zadru okupimo u najjačem sastavu, i da su svi igrači zdravi, bez ozljeda i naročito bez problema s Covidom 19. Kao drugo, da postignemo u najmanju ruku onakav nivo forme kakav smo imali 2019. godine kada smo se odlično nosili u Europskoj ligi s Nizozemskom, Španjolskom i Estonijom. I treće, želimo kroz ova dva kvalifikacijska turnira dati sve od sebe i plasirati se na EP, bez obzira na snagu suparnika, Nizozemske i Švedske.

Njegov optimizam dijeli i kapetan naše reprezentacije, iskusni organizator igre Tsimfei Zhukuoski, koji kaže:

–  Nadam se da će se kompletne pripreme i kvalifikacijske utakmice održati i da neće biti nikakvih problema zbog Covida 19 te da ćemo mi svi biti zdravi i spremni. Svima nam je sezona tek nedavno završila, pa vjerujem da ćemo doći spremni na pripreme, u najjačem sastavu. U skupini su nam Šveđani mala nepoznanica, ali ćemo ih svakako dobro skautirati i nikako podcijeniti, već se boriti za svaki poen, jer to na kraju može biti presudno za prolazak na EP. Nizozemce puno bolje poznajemo, s njima smo se već sastajali, i imali pozitivnih rezultata. Oni jesu na papiru puno jača reprezentacija od nas, favoriti su skupine ako se pojave u najjačem sastavu, a ne vidim razloga da to ne bude tako, ali idemo protiv njih maksimalno hrabro, na pobjedu, i vjerujem da možemo otići na Europsko prvenstvo. To svi želimo, i sva će koncentracija biti usmjerena samo na to.

Popis igrača za kvalifikacije za EP:

Organizatori igre: Petar Višić, Bernard Bakonji, Tsimafei Zhukouski

Dijagonale: Leo Andrić, Ivan Raič

Primači-pucači: Marko Sedlaček, Filip Šestan, Tino Hanžić, Ivan Zeljković, Marino Marelić

Srednji blokeri: Ivan Mihalj, Sandro Dukić, Kruno Nikačević, Tomislav Mitrašinović

Liberi: Sven Šarčević, Hrvoje Pervan

Izvor:  hos-cvf.hr

 

X
X