HRVATSKE REPREZENTACIJE IZBORILE DOKVALIFIKACIJE

MEVZA U17 turnir igrao se proteklog vikenda u Zadru, a na parketima ŠC Višnjik i SD Bibinje zaigralo je šest ženskih i sedam muških reprezentacija. Pobjednici, a time i putnici na Europsko prvenstvo su, odbojkašice Češke i odbojkaši Slovenije. Hrvatski odbojkašice i odbojkaši završili su turnir na četvrtom mjestu te će svoj plasman na europsku smotru tražiti u drugom krugu kvalifikacija u svibnju.

Reprezentativke Češke slavile su u finalu nad Slovenijom 3:2 (21:25, 25:17, 25:15, 27:29, 15:12). Tako su zaključile nastup na turniru bez poraza, pobijedivši u grupi Izrael i Mađarsku te u polufinalu Hrvatsku.

‘’Odigrali smo cijeli turnir skoncentrirano, a finale je bilo teško budući da je Slovenija odigrala vrlo dobar turnir, a to se vidjelo i na konačnom rezultatu. Drago mi je zbog pobjede i izborenog plasmana.’’ – izjavio je nakon utakmice izbornik češke U17 reprezentacije Ales Novak.

Slovenski odbojkaši pobijedili su Austriju u finalu rezultatom 3:1 (27:25, 25:22, 21:25, 25:17). Na turniru su slavili još nad reprezentacijama Slovenije, Slovačke i Češke.

‘’Moram biti zadovoljan nakon ovakvih utakmica i ovoga što smo uspjeli nakon 15 dana priprema. Dva dizača nikada do sada nisu igrali tu poziciju tako mogu reći da je u kratko vrijeme postavljen takav tim da ga je bilo lijepo voditi.’’ – izjavio je izbornik Slovenije Iztok Škela.

Naše odbojkašice izgubile su u grupnoj fazi od Austrije i Slovenije, obje rezultatom 3:2 što im je donijelo dva boda i polufinale s Češkom u kojoj su gošće slavile 3:0. U utakmici za treće mjesto bolje su bile mađarske odbojkašice rezultatom 3:1 (25:23,23:25,25:20,25:22), ali izbornik Miodrag Stojaković zadovoljan je nastupom svojih igračica u Zadru: – „Završili smo četvrti, ali zadovoljni smo obzirom da smo prvi put okupili ove djevojke. Vidjeli smo kakvi smo u usporedbi s konkurencijom i što se tiče fizičkih predispozicija ne zaostajemo za drugim reprezentacijama. Na nama je da nastavimo s ovom generacijom dalje i pokušati im pružiti što više, a cilj nam je u drugom krugu kvalifikacija izborimo Europsko prvenstvo.

Odbojkaši su u grupnoj fazi pobijedili Slovačku 3:1 te istim rezultatom izgubili od Slovenije dok je u polufinalu s 3:0 slavila Austrija. U utakmici za treće mjesto slavila je Češka 3:0 (25:17, 25:13, 25:17), a izbornik naših mladih reprezentativaca Antonio Surać ističe: – ”Mislim da smo realno oko četvrtog ili petog mjesta po kvaliteti u usporedi s ovim svim momčadima koje su ovdje gostovale. Tehnički možemo parirati, ali fizički smo u deficitu u usporedbi sa svim reprezentacijama ovdje. Sa Slovačkom smo spretno izvukli i čak sa Slovenijom igrali dva seta al pari, ali nakon toga je bilo jako teško. Dečki nisu navikli na taj ritam, a malo je i korona ostavila traga jer neki nisu dva ili tri mjeseca odigrali utakmicu. Zadovoljni smo jer smo uspjeli izboriti drugi krug kvalifikacija u svibnju kada ćemo pokušati napraviti više.”

Drugi krug kvalifikacija igra se od 6. do 9. svibnja, a Europsko prvenstvo igra se od 10. do 18. srpnja u Slovačkoj i Mađarskoj.

Izvor:  hos-cvf.hr

X
X