Božana Butigan je 190 cm 20-godišnja srednja blokerica hrvatske odbojkaške reprezentacije koja ove sezone igra za najbolji talijanski klub Imoco Conegliano, pod trenerskom paskom izbornika hrvatske nacionalne selekcije Danielea Santarellija. Rekli bi, idealan spoj, jer je mlada igračica pred kojom je velika budućnost pod stalnom kontrolom izbornika reprezentacije koji ima uvid u njen napredak. A napredak je:

–  Po meni velik, jako sam zadovoljna sezonom, prezadovoljna. Igram više no što sam se mogla nadati, trener mi daje stalno priliku i mislim da je dobro koristim, napredujem u svakom pogledu. Naravno, još uvijek imam puno toga za naučiti, ali doista mogu reći da mi je sezona uspješna za sada.

Conegliano je veliki klub koji u svakom natjecanju u kojem se nalazi ide do kraja, do zlata. A to često nije najbolji teren za razvoj mladih igračica, obzirom da se u klubu traže samo trofeji.

–  Svjesna sam toga, no to je i dodatni motiv za mene, da se još više potrudim. Išle su mi na ruku i neke ozljede mojih suigračica na poziciji srednje blokerice, pa sam dobivala puno prilika za igranjem i stjecanjem iskustva.

Vrlo brzo ćemo to moći i provjeriti, jer od svibnja do početka rujna naše reprezentativke očekuju nastupi u tri jaka natjecanja, Zlatnoj skupini Europske lige, Challenger kupu i na kraju, kao šlag na tortu, Europsko prvenstvo koje započinjemo skupinom u Zadru.

–  Jedva čekam okupljanje, toliko mu se veselim, jer već osam mjeseci nisam bila kod kuće, nikoga nisam vidjela, samo se čujem sa suigračicama telefonom. A i želim pokazati svima koliko sam napredovala u ovoj sezoni.

A do tada Božani preostaje još jedna žetva medalja.

–  U četvrtfinalu Kupa Italije smo pobijedile Busto Arsizio istu večer kada su i moje Mladostašice ponovno osvojile Kup Hrvatske Snježana Ušić, na čemu im čestitam od srca. U Kupu, ali i Prvenstvu, gdje smo prvoplasirane, idemo po zlato, ali i na završnom turniru Europske Lige prvakinja 1. svibnja u Veroni želimo podići pobjednički pehar – puna optimizma govori Božana Butigan koja se ni u Italiji nije odrekla studiranja.

–  Druga sam godina Više škole za komunikacijski menadžment Edward Bernays, dala sam pet od sedam ispita, još imam dva za prijaviti, ali mislim da ću i njih riješiti, jer imaju sluha za moje profesionalne odbojkaške obveze. Također, jako sam zadovoljna kako sam već savladala talijanski jezik, u čemu mi puno pomažu moje dvije cimerice koje su Talijanke, pa ih stalno nešto zapitkujem i tako brže učim. Još da nije tog Covida 19 koji još uvijek ‘vedri i oblači’ ovdje u Italiji, zbog čega se mjere malo popuštaju, pa postrožuju, sezona bi bila savršena – rekla nam je na kraju uvijek vesela Božana Butigan.

X
X