Hrvatski povijesni grad Zadar će uz Beograd, Plovdiv i Cluj-Napocu bit domaćin jednoj od skupina Europskog prvenstva za odbojkašice, od 18. kolovoza do 4. rujna. Na ovom najvećem natjecanju za ženske reprezentacije, pod pokroviteljstvom Europske federacije CEV, sudjelovat će 24 najbolje ekipe Starog kontinenta. Ova četiri grada i njihove matične države, Hrvatska, Srbija, Bugarska i Rumunjska, pokušat će ponoviti, pa čak i premašiti uspjeh postignut posljednjim izdanjem Europskog prvenstva iz 2019. godine, gdje su domaćini bili Turska, Poljska, Mađarska i Slovačka.

U Zadru, jednom od hrvatskih turističkih bisera na Jadranu, odbojkaška će uzbuđenja krenuti i puno prije kolovoza i Europskog prvenstva. Već u svibnju će Zadar biti domaćin kvalifikacija za Europsko prvenstvo odbojkaša, a krajem lipnja i FIVB Challenger Cupa odbojkašica. Stoga ne čudi što su u Hrvatskom odbojkaškom savezu već odavno studiozno krenuli s pripremama za ovo ‘dugo toplo odbojkaško ljeto’. U tu su svrhu već izabrani i ambasadori zadarske skupine Europskog prvenstva koji će svaki na svoj način pripomoći da natjecanje protekne što uspješnije, i da dopre do svakog ljubitelja sporta u Lijepoj našoj, ali i šire, naravno.

Niska imena ovih ambasadora izaziva strahopoštovanje već pri samom spomenu. Barbara Ružić, jedna je od naših najboljih igračica svih vremena uz koju se vezuju najsjajniji uspjesi hrvatske reprezentacije, iz odbojkaške obitelji, koja se na kraju grandiozne karijere koja bi mogla biti ovjenčana i ulaskom u odbojkašku Kuću slavnih u Americi, skrasila baš u Zadru, uz supruga, poznatog košarkaša Tomislava.

A s Tomislavom je loptu dijelio još jedan planetarno poznati Zadranin košarkaških gena, Marko Popović, internacionalac i bivši reprezentativac Hrvatske koji je otišao u zasluženu sportsku mirovinu i sada, prema vlastitom priznanju, dane krati ribarenjem. I praćenjem sporta, naravno:

–  Jako mi je drago da će Zadar biti domaćin jednoj od skupina Europskog prvenstva odbojkašica, jer je ovo doista pravi sportski grad koji zna i cijeni sport. Nadam se samo da će do tada virus Covid 19 biti ukroćen i da će publika moći podržati naše djevojke jer i sam dobro znam koliko je važna podrška s tribina kada se igra u dresu s nacionalnim grbom, a naročito zadarskih gledatelja. Pratim oduvijek odbojku, veselio sam se uspjesima ranijih generacija koje su mi po godinama bile bliže, i uvijek mi je bilo žao što u karijeri nisam imao prilike bolje upoznati neku od odbojkašica, jer su nam se putovi, unatoč tome što sam igrao u više zemalja, nekako razilazili. Zato ću sada imati vremena u Zadru sve to nadoknaditi.

Senna Ušić Jogunica, legendarna hrvatska odbojkašica, također iz sportske odbojkaško-košarkaške obitelji, logičan je izbor za ambasadoricu Eurovolley-a u Zadru. Obzirom da je do nedavno i ona bila u sastavu reprezentacije dobro zna što je potrebno za odličnu atmosferu u ekipi.

–  Igrala sam zajedno s više od polovice ovih djevojaka koje su sada u reprezentaciji i već se unaprijed veselim njihovim utakmicama. Za odličnu su atmosferu same zaslužne, imaju fenomenalnog trenera i uvjete na kojima im čak malo i zavidim. Hrvatski odbojkaški savez ih zaista sjajno prati, pa djevojke imaju sve preduvjete napraviti iskorak u odnosu na ranija prvenstva. Svi se toplo nadamo da će do tada i situacija s pandemijom koronavirusa biti pod kontrolom i da će dvorana u Zadru biti pretijesna da primi sve navijače.

X
X