Prijave za potporu očuvanja radnih mjesta u sustavu športa, koje su od jučer otvorene pri Središnjem državnom uredu za šport, pozdravila je i predsjednica Športske zajednice Grada Zadra Snježana Jurinić. Ona se usput i zahvalila SDUŠ-u i Vladi RH te Saboru što je cijela procedura oko donošenja Zakona o dopunama Zakona o sportu, a zatim i njegovo usvajanje, išla vrlo brzim koracima.

„Zahvaljujem se iz razloga što se sport zaista našao u jednoj trenutku koji nitko nije očekivao. Zbog ove je pandemije stao i sportski život ali i život građana. Ove potpore su hvale vrijedne jer će ih svi klubovi moći tražiti naknadu za plaću za sportske radnike, odnosno ne samo za trenere, voditelje i instruktore, već i za ostale kao što su fizioterapeuti i ostalo administrativno i tehničko osoblje koje je u jednom trenutku ostalo bez prihoda. Sredstva se odnose za ožujak, travanj i svibanj, a poslije toga nadamo se i vjerujemo kako će se život pomalo i normalizirati.“

Podsjetimo, Za potpore putem aplikacije na web stranici SDUŠ-a mogu aplicirati športske udruge, odnosno športska dionička društva ili klubovi, koji su članovi nacionalnog športskog saveza te športski savezi i županijske športske zajednice. Svi oni moći će zatražiti naknadu za plaće za športske radnike, odnosno trenere, voditelje, instruktore, fizioterapeute i ostalo administrativno i tehničko osoblje. Što se, konkretno, zadarskih klubova tiče, njih 21 ima trenere koji imaju ugovore o radu sa svojim sportskim klubom prema Zakonu o radu i oni imaju pravo tražiti potpore.

„Za potporu će iz tih klubova, prema anketi koju smo sproveli, aplicirati oko 30-35 trenera i administrativno osoblje. To je svima njima sigurno jedno veliko olakšanje jer će imati svoj redovan prihod. Možda on neće biti u onom iznosu koliki je bio, ali u svakom slučaju neće ostati bez osnovnih sredstava.“

Športska zajednica Grada Zadra pridržava se mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite RH pa se većina poslova obavlja od kuće. No, to ne znači kako i dalje ne pruža svaku vrstu pomoći svim zadarskim klubovima ili sportašima koji trebaju nekakvu informaciju ili savjet.

„Svi oni koji ne rade od kuće su na svojim radnim mjestima i tu smo na usluzi svim našim sportašima. Na stranici smo putem informacijskog sustava postavili da se on-line mogu priključiti sportske udruge i odrađivati svoje treninge. A što se tiče trenera koji su zaposleni u klubovima i koje financira Grad Zadar oni su i dalje ostali na plaći i redovito primaju svoje prihode. Jednom riječju, sve funkcionira on-line.“

On-line ili nekako drukčije u ovom trenutku i nije toliko bitno. Ono što je najvažnije je da se svim klubovi koji uredno funkcioniraju pomogne da opstanu što potpore SDUŠ-a u velikoj mjeri i omogućuju.

„Mišljenja sam da neki klubovi koji i dosada nisu bili u stanju normalno raditi i nisu participirali u svim dobnim kategorijama da će se oni jednostavno sami od sebe ugasiti. A oni klubovi koji imaju sve kategorije sportaša i koji stvaraju sportaše i trenere i u kojima struka ima glavnu riječ, za njih sam uvjerena kako će opstati. Jer, na kraju krajeva, i djeca i roditelji i sportaši prepoznaju kvalitetu jednog sportskog kluba i oni će sigurno ići dalje“, zaključila je Jurinić.

Izvor: noviradio.hr

X
X